МАНИФЕСТАЦИЈЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГРАДСКЕ СЛАВЕ
29.05.2014


Обележавање градске славе Ниша почиње у суботу, 31.маја, Кампом младих у Спомен парку „Бубањ“ а завршава је међународном Смотром еколошког и археолошког филма „Екополис фест“.

Палилулско вече се ове године, због недавних поплава и целокупне ситуације у земљи, одлаже највероватније за септембар, рекао је председник Градске општине Палилула Бобан Џунић. Међутим, како је најавио, општина Палилула ће богатим уметничким и спортским програмом допринети обележавању градске славе „Цар Константин и царица Јелена“. Општина Палилула се заједно са организацијама цивилног друштва традиционално придружује обележавању Градске славе, 3. јуна. Прва пратећа манифестација је Камп младих, заказана за суботу, 31. мај, у спомен парку "Бубањ".

На кампу ће учествовати ученици основних и средњих школа са подручја ове општине, извиђачи, чланови коњичког клуба "Нониус", нишког Сафари клуба и други. Како објашњава Момчило Петковић, генерални секретар Савеза извиђача Града Ниша, ово ће бити одлична прилика да се деца опробају у јахању и разним спортским дисциплинама, али и да сазнају више о извиђачким вештинама. Други део предстојећег спортског викенда чини Прва сафари регата "Виден Јовановић" 2014. која ће се одржати у недељу, 1. јуна. Име носи у част учитеља ОШ "Бранко Миљковић" који се утопио спасавајући своје ученике из Власинског језера.

Регата креће из села Клисура и завршава се у Лалинцу и ове године није такмичарског карактера, изузев надметања у кувању рибље чорбе на крају. Општини Палилула су се у организацији придружили ронилачки клуб "Гусар", Сафари клуб Ниш, Одред извиђача поречана "Ш.Б. Јадран", Друштво за слатководно рибарство "Јужна Морава 2а", КК "Нониус", Удружење "Ноћни вукови" и Канцеларија за младе ГО Палилула. "Желимо да дамо допринос како би регата била безбедна и како бисмо сви уживали. Очекујем велики број учесника а апелујем на све који дођу да не конзумирају алкохол како би све протекло како треба", истиче Дејан Павловић из ронилачког клуба "Гусар". О безбедности ће бринути и лекари Дома здравља који ће у Лалинцу имати показну вежбу  „спасавања људи у води“.

Осим спортских дешавања, у понедељак, 2. јуна, биће организована и манифестација културног карактера, изложба нишких уметника "Рефлексије Византије 2014". Отварање је у 18 сати у Павиљону у Тврђави. Своје радове изложиће 65 уметника, а заинтересовани ће изложбу моћи да посете до недеље, 8. јуна. Ову манифестацију организује Мултимедијално удружење уметника "Цар Константин" у сарадњи са ГСЛУ и општином Палилула. Фестивал вина ће се по осми пут одржати у Дому војске у понедељак 2. јуна, од 16 сати док је за 20 сати заказана аукцијска продаја вина. Сав приход биће уплаћен у хуманитарни фонд за помоћ људима угроженим од поплава. Програм се завршава 11.Екополис фестом, Међународном смотром еколошког и археолошког филма, која се одржава од среде, 4. Јуна и траје до недеље, 8. јуна. На смотри ће бити приказан 21 филм аутора из Србије, Немачке, Италије, Аустралије, Пољске, Курдистана. Пројекције су од 19 и 20 сати у Сали на Филозофском факултету, у суботу и у недељу у Туристичко-информативном центру у Алексинцу. Улаз је слободан за све заинтересоване.